Zanzibar oczarował mnie swoją egzotyką, rajskimi plażami i intensywnymi kolorami oceanu. Biały piasek, niesamowicie turkusowa woda i palmy tworzyły widoki jak z pocztówki. Klimat jest tam gorący i wilgotny, ale oceaniczna bryza przynosiła ulgę w upalne dni. Spacerując po Stone Town, czuć było mieszankę kultur – afrykańskiej, arabskiej i indyjskiej – widoczną w architekturze i zapachach przypraw. Mieszkańcy są tam bardzo serdeczni i otwarci, często witając turystów słowem „Jambo!”. Kuchnia zachwycała świeżymi owocami morza, kokosami i aromatycznymi przyprawami. Zanzibar to miejsce, gdzie natura, kultura i historia łączą się w harmonijną całość. Jeżeli chcesz popływać z delfinami, pooglądać rafę koralową, pokarmić żółwie lub pospacerować z małpką na ramieniu - to miejsce dla Ciebie!
Co zobaczyć?
- Stone Town – historyczne centrum Zanzibaru (UNESCO), pełne wąskich uliczek, rzeźbionych drzwi, targów i kolonialnej architektury. Warto odwiedzić:
- Dom Cudów (House of Wonders)
- Dawny targ niewolników i katedrę anglikańską
- Muzeum Freddy’ego Mercury’ego
- Jozani Forest – rezerwat przyrody z endemicznymi małpami gerezami (Red Colobus), które można zobaczyć z bardzo bliska w naturalnym środowisku.
- Wycieczka na delfiny – Kizimkazi – poranny rejs łodzią z szansą na zobaczenie delfinów na wolności (najlepiej wcześnie rano).
- Safari Blue – całodniowa wyprawa łodzią dhow po lagunie, z przystankami na bezludnych wyspach, snorkelingiem i grillem na plaży.
- Prison Island (Changuu Island) – historyczna wyspa z ruinami więzienia i rezerwatem żółwi olbrzymich, które można karmić i głaskać.
- Mnemba Atoll – jedno z najlepszych miejsc do nurkowania i snorkelingu, bogate w rafy koralowe i kolorowe ryby.
- Plaże w Nungwi i Kendwa – najpiękniejsze plaże na wyspie z białym piaskiem i spokojnym morzem. Idealne do pływania i zachodów słońca.
- The Rock Restaurant – słynna restauracja na skale, do której można dojść pieszo lub dopłynąć łodzią, zależnie od przypływu.
- Spacer po plantacji przypraw (Spice Tour) – zwiedzanie plantacji z degustacją cynamonu, wanilii, kardamonu, gałki muszkatołowej i innych przypraw.